feel free to contact....

NUR HAFIZA & NUR DIYANA BINTI MOHAMAD
IQTIANI ENTERPRISE
LOT 3909, CHABANG EMPAT LIMBAT, JALAN PASIR PUTEH, 16150 KOTA BHARU KELANTAN.

019-7294939 / 014-8066995 / 09-7644939
iqtiani@yahoo.com

...PENGEDAR DIPERLUKAN SEGERA...

Monday, March 8, 2010

IKAN PERCIK

Bahan-bahannya:

6 EKOR IKAN KEMBUNG
1 BIJI KELAPA AMBIL 5 CAWAN SANTAN
5 ULAS BAWANG MERAH
4 ULAS BAWANG PUTIH
3 BATANG SERAI
1 1/2 INCI HALIA
ASAM KEPING
GARAM
SEDIKIT GULA

CARA-CARANYA:

1. Ikan dibersihkan, dikelar dan lumur dengan garam dan kunyit.Dibakar.
2. Bila sudah masak, lumurkan dengan kuah percik. Dibakar dan dibalik-balikkan agar kuah meresap ke dalam isi ikan.

[b]Untuk Kuah Percik

1. Halia, serai, bawang merah, putih diblender.
2. Panaskan santan dan masukkan bahan blender, garam dan asam keping.
3. Kacau sentiasa sehingga naik minyak dan pekat. Masukkan sedikit gula. Kacau.

Untuk Hidangan
Ikan Bakar diletakkan di dalam pinggan. Curahkan kuah percik ke atas ikan tersebut.

No comments:

Post a Comment